Opis

Graševina

Ova sorta je, ne bez razloga, ponos hrvatskoga kontinentalnog vinogradarstva i vinarstva. Rado joj tepamo nazivajući je starinskim nazivom grašica. Potječe iz okolice Ženevskog jezera otkuda je preko Francuske i Italije prenesena u jugozapadnu Njemačku, a otuda u 19. stoljeću u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku.
Ovisno o opterećenju trsova urodom te vremenu berbe, graševina može dati vina za svakodnevnu (masovnu) potrošnju, ali i vrhunske predikate! U pogodnom podneblju i na južnim padinam Vivodinskog vinogorja,, omogućava vinarima dobivanje sirovine za vina koja mogu zadovoljiti i najzahtjevnije vinoljupce.Vivodinska graševina odlikuje se nježnim voćnim mirisom, blago gorkastim okusom i skladnim kiselinama. Za ovo vino možemo reći da je najbliže vinu koje može zadovoljiti velik broj ljubitelja plemenite kapljice uz najveći broj jela.

Opis

Muškat žuti

Podrijetlom je iz Francuske. Daje vina zlatne boje, cvjetnih mirisa i osobite arome. Ponajviše se proizvode s ostatkom šećera kao polusuhi i poluslatki. Vivodinski muškati su među najboljima u Hrvatskoj. Idealan je pratitelj laganih voćnih deserta,kolača I raznih slastica.

Opis

Zweigelt

Zweigelt je austrijska vinska sorta crnoga grožđa. To je križanac frankovke i lovrijenca, a nazvana je po Franzu Zweigeltu, koji ju je stvorio 1922. godine. U Austriji je to jedna od najvažnijih crnih sorti. U Hrvatskoj je ima najviše u Slavoniji, ali u novije vrijeme dosta se proširila i u ozaljsko-vivodinskom vinogorju.
To je sorta vrlo visokih mogućnosti koja daje upečatljivo obojena vina cvjetnih aroma. Prilično je otporna na sivu plijesan što je vrlo važno u hrvatskim uvjetima. Vina često imaju aromu vanilije i bogata su taninima. Preporučuje se njihovo držanje u barriqueu ,nakon čega poprimaju arome višnje, crnog ribiza i kupina.
Na vivodinskim je brežuljcima i ova sorta dobila svoju drugu domovinu te je na izložbama njezino vino uvijek visoko ocijenjeno. Prednost je vivodinskih chardonnaya što rastu na padinama koje u zaleđu imaju Svetu Geru (1179 m n/m), pa jesenske svježe noći omogućavaju čuvanje kiselina. Stoga su ova vina u Vivodini nježna i razigrana te pozivaju na novi gutljaj.

Opis

Chardonnay

Ova sorta je podrijetlom iz Francuske (gdje postoji istoimeno naselje), a najraširenija je svjetska sorta bijeloga grožđa. Daje vino koje je najprihvatljivije velikoj većini ljubitelja “dobre kapljice”. Osobine su vina chardonnay lijepa zelenkasto-žuta do svijetložuta boja, nježan, prepoznatljiv sortni miris koji podsjeća na zrele plodove kruške, puni okus i razmjerno blage kiseline.

Naša vinarija

SLOBODNO NAS KONTAKTIRAJTE. DOGOVORITE SVOJ TERMIN ZA OBILAZAK NAŠEG GOSPODARSTAVA. KUŠAJTE NAŠA VRHUNSKA VINA I UŽIVAJTE U PREDIVNOM POGLEDU NA NAŠ KRAJ.